Is het veilig om te grillen met olijfolie?

Onderzoekers verhitten gewone bakolie tot hoge temperaturen en ontdekten dat extra vierge olijfolie stabieler is dan koolzaad, druivenpitolie, kokosnoot, avocado, pinda, rijstzemelen, zonnebloem en geraffineerde olijfolie. De bekendste grillnaam, Weber, is het ermee eens dat olijfolie een goede bakolie is om te grillen.

Is het veilig om te grillen met olijfolie?

Onderzoekers verhitten gewone bakolie tot hoge temperaturen en ontdekten dat extra vierge olijfolie stabieler is dan koolzaad, druivenpitolie, kokosnoot, avocado, pinda, rijstzemelen, zonnebloem en geraffineerde olijfolie. De bekendste grillnaam, Weber, is het ermee eens dat olijfolie een goede bakolie is om te grillen. Het is absoluut veilig om te grillen met ultra-premium olijfolie van D'Olivo. Net zoals bij alle andere oliën die u zou kunnen overwegen.

Olijfolie heeft een extreem hoog rookpunt, wat betekent dat ze tot extreem hoge temperaturen kunnen worden verwarmd voordat er wordt gerookt. Zoals we al eerder hebben benadrukt, is olijfolie eigenlijk een perfecte olie om op hoge temperaturen te koken, omdat het al zijn gezondheidsvoordelen behoudt, zelfs bij verhitting. Het rookpunt van extra vierge olijfolie ligt ergens rond de 374—405° F (190—207°C). Dit maakt het een goede keuze voor de meeste kookmethodes.

In tegenstelling tot het kruiden van een grill, die een eigen warmtebron heeft, moet je een gietijzer op smaak brengen met een huisoven. Net als bij de ossenhaasjes, draai deze ongeveer halverwege om beide kanten goudbruin en gegrild tot in de perfectie te krijgen. Door Portobello te grillen, kun je de heerlijke smaken behouden en tegelijkertijd een prachtig gouden en verkoolde buitenkant bereiken. In plaats van olie rechtstreeks op het vuur of de kolen van de grill te sprenkelen, kunt u proberen ze meerdere keren te vernevelen terwijl u ze op de grill kookt.

Het belangrijkste is om te begrijpen hoe u kunt bepalen welke olijfolie het beste is om te grillen, hoe u olijfolie op de juiste manier aanbrengt voordat u gaat grillen en hoe u uw grill op de juiste manier klaarmaakt met olijfolie. Na 6-7 seconden staat je grill op een gemiddelde temperatuur (325-375 graden), wat perfect is om je kip en ander gevogelte langzaam te koken op langere kooktijden. Worstjes zijn vooral heerlijk als ze worden gegrild met een bier- of wijnmarinade of rijgmengsel op basis van olijfolie. Hoewel dit waarschijnlijk geen kwaad kan, helpt het je ook geen dienst als het gaat om het maximaliseren van je grillervaring, aangezien de olijfolie verbrandt, vlammen opwekt en zelfs je eten naar gas laat smaken als je een gasgrill gebruikt, zegt chef Marc Vetri van Vetri en Alla Spina in Philadelphia.

Vanwege het iets lagere rookpunt van olijfolie kun je olijfolie het beste rechtstreeks aanbrengen op het voedsel dat je aan het koken bent, in plaats van op de grill zelf. Extra vierge olijfolie is een veel gezondere optie om te grillen dan sommige plantaardige oliën, zoals maïs-, koolzaad- en saffloerolie, die ontstekingen en gewichtstoename kunnen veroorzaken. Vis bevat veel natuurlijke smaken en sappen die olijfolie kan helpen versterken en behouden als ze eenmaal gegrild is. Van het maken van een prachtig goudkleurig en knapperig kiprecept tot het gebruik van extra vierge olijfolie als marinadebasis voor al het voedsel, er zijn zoveel verschillende toepassingen voor de stof tijdens het grillen.

Voor een rijkere en stevigere smaak kun je bijvoorbeeld je ingrediënten een paar uur marineren in olijfolie en kruiden naar keuze voordat je de grill aanzet.