Is grillen met olijfolie veilig?

Extra vierge olijfolie (EVOO) is volkomen veilig om mee te grillen. Je hebt inmiddels alle geweldige toepassingen en voordelen van olijfolie tijdens het grillen geleerd, maar er is nog veel meer te bereiken met deze heerlijke stof.

Is grillen met olijfolie veilig?

Extra vierge olijfolie (EVOO) is volkomen veilig om mee te grillen. Je hebt inmiddels alle geweldige toepassingen en voordelen van olijfolie tijdens het grillen geleerd, maar er is nog veel meer te bereiken met deze heerlijke stof. Dit komt grotendeels door het feit dat de hoge en directe hitte van de grill helpt om meer vet uit voedsel vrij te maken, wat resulteert in een algemeen lager calorieresultaat. Daarom worden oliën met een hoger rookpunt vaak gebruikt voor het grillen, omdat ze bestand zijn tegen hogere temperaturen zonder te beginnen te verbranden.

Vanwege het iets lagere rookpunt van olijfolie kun je olijfolie het beste rechtstreeks aanbrengen op het voedsel dat je aan het koken bent, in plaats van op de grill zelf. Gietijzeren pannen zijn geweldige alternatieven om even mooie schroeiplekken en chars te maken als je geen grill beschikbaar hebt. Zorg ervoor dat je elke keer dat je grilt de grill schoonmaakt met een staalborstel en verwijder alle voedseldeeltjes terwijl ze nog warm zijn. Net als bij de ossenhaasjes, draai deze ongeveer halverwege om beide kanten goudbruin en gegrild tot in de perfectie te krijgen.

Als je geen buitengrill hebt of er geen toegang toe hebt, is gietijzer waarschijnlijk de beste vervanger als het gaat om grillen binnenshuis. Je kunt echter ook olijfolie gebruiken om je grill vooraf te bereiden en op smaak te brengen, wat we in de volgende sectie verder zullen bespreken. Sommige gietijzeren pannen hebben zelfs ribbels aan de onderkant om u te helpen de grillsporen van een traditioneel rooster na te bootsen. Het is altijd beter om de grill voor en na elk gebruik schoon te maken en op smaak te brengen om het meeste uit je grillervaring te halen.

Veel recepten raden aan om groenten en vlees bestemd voor de grill te marineren in olijfolie en specerijen, of zelfs het grillrooster te borstelen met olijfolie om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Een gietijzeren pan is ook perfect voor het grillen van kleinere stukken vlees en groenten die anders gemakkelijk door de kieren zouden glippen. Hoewel voedsel tijdens het grillen geen olie nodig heeft, moeten de roosters wel goed worden geolied voordat ze gaan grillen. Hoewel sommige grillmeesters ervoor kiezen om hun kip gewoon in olijfolie te dompelen en deze vervolgens direct op de grill te gooien, zijn er eigenlijk veel verschillende toepassingsmethoden om uit te kiezen.

Het belangrijkste is om te begrijpen hoe u kunt bepalen welke olijfolie het beste is om te grillen, hoe u olijfolie op de juiste manier aanbrengt voordat u gaat grillen en hoe u uw grill op de juiste manier klaarmaakt met olijfolie.